7 užitočností o kokosovom oleji, ktoré by ste mali vedieť predtým než sa zkokosíte

Aj keď je boom okolo kokosového oleja a kokosových produktov stále v plnom prúde, faktom zostáva, že neustále vzdelávanie sa v tejto oblasti je určite vhodné, pre niekoho dokonca lákavé a prinajmenšom osožné, či už pre chuťové poháriky alebo naše zdravíčko.

Keďže my sme oddanými “kokosákmi” telom i dušou, tak sa stretávame často s rôznymi otázkami, dotazmi, štúdiami a ďalšími mnohostranovými dokumentami v kadejakých jazykoch. No a čo by sme to boli zač, keby sme sa o rôzne infošky, zaujímavosti alebo kuriozity s vami nepodelili. Všakže? 

Zainteresovaní vedia, že blahodárnych účinkov má tento tropický skvost viac ako brunejský sultán žien v háreme :), no ja som sa rozhodol pre vás vypichnúť jeho 7 vlastností / faktov / charakteristík resp. užitočností, ktoré by ste podľa mňa mali o ňom vedieť, či už ste starými “kokosovými harcovníkmi” alebo ešte len čakáte na svoj “prvý kokosový polibek” :).

7 užitočností, ktoré by ste mali vedieť o kokosovom oleji | KULAUshop.sk

1. Poznáme dva typy kokosového oleja

Panenský kokosový olej
  • lisuje sa za studena z čerstvej dužiny kokosových orechov (čím menej času od zberu po lisovanie ubehne, tým je kokosový olej kvalitnejší a hlavne čerstvejší)

  • medzi jedny z najkvalitnejších panenských kokosových olejov patria tie s označením RAW. Vyrábajú sa jednoduchým a šetrným spôsobom, kedy sa z čerstvej dužiny vylisuje kokosové mlieko a následne sa procesom centrifugácie odstredí olej od mlieka. Pri tomto procese nedochádza k teplotám vyšším ako 38° Celzia. Takýto kokosový olej má jemnú konzistenciu a kokosová aróma je málo výrazná

  • panenský kokosový olej je možné používať aj v starostlivosti o pleť, vlasy alebo na čistenie zubov

  • má kokosovú arómu aj chuť (ako som však písal vyššie, RAW kokosák nie tak výraznú)

  • cenovo je drahší oproti rafinovanému kokosovému oleju, pretože z čerstvej kokosovej dužiny získame oveľa menej kokosového oleja ako zo sušenej dužiny, tzv. “copry”. Rozdiel je až 25% príp. viac).

    Rafinovaný kokosový olej (RBD = Refined, Bleached, Deodorized)
    • po slovensky: rafinovaný, bielený, deodorovaný. Vyrába sa zo sušenej kokosovej dužiny “copry” (čítaj: kopry)

    • označuje sa bežne na etiketách aj ako: Kokosový olej, Konzumný kokosový olej alebo Kokosový olej na varenie

    • RBD je, dá sa povedať, “najčistejšia” verzia rafinovaných kokosových olejov, ktoré sú úplne vhodné pre potravinárske účely. Na priemyselné využitie (mazadlá, bio palivá atď.) sa používa kokosový olej, ktorý sa nebieli alebo nedeodoruje (resp. záleží od potrieb danej firmy, čo požaduje)

    • aj pri RBD kokosákoch možno identifikovať značné kvalitatívne rozdiely. Mali sme už čo-to dočinenia aj s prémiovými RBD olejami, ktoré boli už na prvý pohľad odlišné od bežne dostupných tunajších rafinovaných olejov. Jedným z hlavných, okamžite rozpoznateľných atribútov je jeho farba. Platí pravidlo, že čím je belší a čírejší kokosový olej, tým je kvalitnejší.

    • má vyšší bod varu, resp. dymenia (tzv. smoke point) - 175° Celzia (panenský kokosák) vs. 204° Celzia (RBD)

    • býva lacnejší oproti panenským kokosovým olejom cca o 25-50% (hlavne kvôli vyššej výťažnosti z usušenej dužiny a masovejšej a automatizovanejšej výrobe)

    • nemá kokosovú chuť a arómu

    2. Obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny, ale so STREDNE DLHÝM UHLÍKOVÝM REŤAZCOM (tzv. MCT = Medium Chain Tryglicerides)

    • kľúčovou zložkou kokosového oleja je kyselina laurová (vyše 50% objemu), ktorá velice efektívne dodáva nášmu telu imunitu, bojuje s baktériami, vírusmi a plesňami v našom tele. Obsiahnutá je aj v materskom mlieku.

    • MCTs podporujú správne fungovanie metabolizmu (látkovej premeny), čo je pre celkové zdravie jedinca veľmi kľúčové, lebo ak organizmus nedokáže efektívne spracovať to, čo do neho “nahádžete”, tak sa s najväčšou pravdepodobnosťou môžu dostaviť rôzne ochorenia alebo budete na najlepšej ceste minimálne k obezite. MCTs sa podpisujú aj pod postupné znižovanie pomeru LDL/HDL cholesterolu a teda: zvyšujú “dobrý” HDL cholesterol a znižujú “zlý” LDL cholesterol.

    • nasýtené mastné kyseliny so stredne dlhým uhlíkovým reťazcom sa využívajú aj v medicine u pacientov s “gastro” problémami ako napr.: hnačka, žalúdočné bolesti, zápcha, problémy s pečeňou alebo celiakia.

    3. Kokosový olej možno nájsť v dvoch skupenstvách (tekuté a tuhé), takže nič také ako “kokosová masť” vo svojej pravej podstate neexistuje. Ide stále o kokosový olej, akurát v tuhom stave

    • tekutý je nad cca 24° Celzia

    • tuhý je do cca 24° Celzia

    (malá rada do života: Najlepšie sa s ním pracuje pri izbovej teplote okolo 20-24° Celzia, pri ktorej má skupenstvo takého “mäkkého masla”. Ľahšie sa s ním pracuje a netečie kade-tade)

    >>> Kokosový olej panenský BIO od 9,95€ <<<

    4. Panenský kokosový olej môžete používať ako v kuchyni, tak aj kúpeľni a dokonca aj v spáľni. Čiže vlasy, pleť, zuby, holenie, masáže a iné “ľudské zábavky” môžu nabrať novú tropickú esenciu :)

    • áno ten istý olej a z tej istej dózy, s ktorým si potierate vlasy, nanášate na pleť, čistíte si s ním zuby môžete použiť na prípravu raňajkovej praženice, na orestovanie zeleninky, vypraženie niečoho vypražiteľného alebo si ho šupnúť do kávyA ten istý olej môžete použiť na príjemnú relaxačnú ázijskú olejovú masáž pre vášho partnera, či partnerku. Ale vždy čistú lyžičku pri naberaní používajte – to hádam nemusím zdôrazňovať :). Inak by sa vám veľmi ľahko mohlo stať, že sa vám začne kokosák kaziť, pretože ak v ňom zanecháte čiastočky jedla alebo iných cudzorodostí, tak tie môžu postupne začať spôsobovať kontamináciu.

    • možno ste naučený, že “niečo” patrí do kúpelne a “iné” zase do kuchyne, ale práve skúsenosť s kokosovým olejom môžete brať ako memento a naučiť sa, že svet a príroda nám poskytuje z času na čas rôzne takéto optimalizačno-využiteľné produkty. Pre mňa, ako človeka, ktorý žije princípmi esencializmu a minimalizmu je mať 1 produkt, na prakticky viac ako 10 účelov, jednoducho excelentné a životnú energiu a produktivitu prinášajúce.

     

    5. Kokosový olej vám dokáže ušetriť kopu peňazí, času a hlavne je šetrný k prírode

    • časť ľudí si môže povedať pri pohľade na cenu prémiového kokosového oleja, že ako si vôbec môžem dovoliť povedať, že sa s ním dajú šetriť peniaze. Avšak je potrebné sa na vec pozrieť z opačného uhľu pohľadu a najlepšie opäť optikou esencialistu. Ak ste totiž s produktom stotožnený a rozhodli ste sa ho naozaj používať komplexne, tak mi po pár mesiacoch (možno aj po pár týždňoch) dáte za pravdu, že s ním dokážete ušetriť nemalé peniaze, či už v rámci seba alebo celej svojej rodiny. Čaro je totiž v tom, že si uvedomíte, aké ľahké je substituovať (nahradiť) kopec rôznych produktov za jednu “sklenenú dózu”.

    • tu na scénu vstupuje aj šetrenie prírody, pretože obmedzenie nákupov širokej škály produktov v plastových alebo iných obaloch vytvára priamu kauzalitu na znižovanie uhlíkovej stopy vašej domácnosti (obaly, výroba daných produktov, preprava atď.) bez toho aby ste sa výrazne vzdávali svojej "komfortnej zóny".

    • a čo som mal na mysli tým šetrením času? Ak zrazu nebudete mať potrebu nakupovať hromady rôznych produktov a hľadať ich v obchodoch, porovnávať ceny, myslieť na to, či ste niečo z toho zabudli/nezabudli kúpiť, aká nová značka alebo “príchuť” je na trhu atď., tak budete mať jednoducho oveľa viac času na seba alebo svojich blízkych a budete môcť namiesto “regálovania” v obchodoch robiť veci, ktoré môžu mať pre vás oveľa vyšší zmysel a úžitok.

    6. Kvality kokosového oleja určuje viacero metrík, no spomeniem aspoň zopár, ktoré sú aj laicky rozpoznateľné pre širšiu verejnosť

    • vizuálne na prvý kukuč vieme definovať hlavne farbu a čírosť. TOP oleje by mali mať peknú bielu farbu, pri roztopení čo najzretelnejšiu puritu (čistotu) a na spodku dózy by sa nemala tvoriť hrudkovitá sfarbená usadenina.

    • krajina pôvodu. Mne osobne sa najviac osvedčili počas "kokosovej praxe" oleje najmä z Filipín a Srí Lanky.

    • balenie. Sklíčko je predsa len lepšie, avšak istým spôsobom chápem, že s plastom sa ľahšie manipuluje a je menšie riziko rozbitia. Ale ak je v moci producentov siahnuť aspoň po rozložiteľných eko-plastoch, tak by som odporúčal túto variantu.

    • poznám ich? Je o nich počuť? Vyznajú sa? Pre mňa osobne sú tieto tri otázky dosť kľúčové pri kúpe prakticky akéhokoľvek produktu (aj keď ja si toho kupujem veľmi málo, pretože si veci radšej prenajímam, ale platí to rovnako aj pri tom). Každopádne v dnešnej dobe, ktorá je extrémne pro-zákaznícka by si mal spotrebiteľ uvedomiť, že je pre neho výhodnejšie (najmä do budúcna) nadviazať obchodný vzťah so spoločnosťami a značkami, ktoré vedia, čo robia a vyznajú sa na tom svojom “piesočku”, vedia poradiť, keď treba a vedia ponúknuť aj “čo-to naviac ako len nízku cenu”. Dnes má zákazník, vďaka internetu, na zistenie si o danej značke veľa rôznych možností, takže určite netreba zaháľať.

    7. Aké balenie kokosového oleja si mám vybrať?

    Samozrejme, že záleží na tom, či ste sa rozhodli spraviť z kokosáka ďalšieho člena rodiny alebo len príležitostného hosťa. Ja osobne napríklad momentálne miniem v rámci jedného mesiaca cca 1L panenského kokosového oleja a využívam ho nasledovne:

    KUCHYŇA (cca 600ml/mesiac)

    • 2 malé lyžičky denne len tak na jazyk (ráno/večer)
    • 2x malé espresso (bez mlieka a cukru samozrejme) denne a trochu oleja do každého
    • pokropenie si jedného alebo dvoch jedál denne (roztopený olej len tak na “ofrkanie” a kvôli chuti a aróme)
    • sem-tam nejaké orestovanie zeleninky alebo príprava kokosovej kaše, či iné “minimalistické jedlo”
    • niekedy miniem viac, keď príde napr. návšteva

    KÚPELŇA (cca 400ml/mesiac)

    • oil pulling ráno a večer
    • 1x do týždňa na vlasy
    • natretie tváre (namiesto krému)
    • po holení (namiesto vody po holení)
    • sem-tam do kúpeľa

    Ak, ale iba začínate, tak odporúčam vyskúšať 500ml balenie a potom prejsť na väčšie a výhodnejšie balenia.

    Tak a sme na konci nášho “olejnatého” článku a verím, že vám bol aspoň v niečom prínosný. Mňa a celý náš team bude tešiť, ak vám alebo vašim blízkym pomôže zorientovať sa v téme kokosových olejov a ak máte niekoho vo svojom okolí komu by mohol taktiež pomôcť, tak ho bez ostychu zdieľajte.

    >>> Do obchodu s panenským kokosovým olejom <<<

    Komentáre

    7 komentáre

    Renata

    Ahojte, nedá mi nezdieľať. Ja si práve veľmi účinne liečim kokosovým olejom rozsiahlu nechtovú mykózu na nohách, ktorej som sa nemohla zbaviť 5 rokov. Odporúčam natierať každý večer. Ja už iba kozmeticky doliečujem a určite budem aj preventívne.

    Ell

    Ano. Vraj najlepší priateľ človeka je psík… hovoria naši predkovia, ja si myslím že môj najlepší priateľ je kokosový olej :-) a hlavne odkedy masírujem (lomi-lomi) :-) vďaka za super článok :-)

    Barb

    Super clanok. Este by som rada dodala k ludskym zabavkam, ze ja si ho v tejto sfere neviem vynachvalit, cize go for it :D A este zensky dodatok, ak ma zena problemy s mocovymi cestami a tymito zenskymi srandami, je uzasna vec davat si na noc dnu trochu kokosoveho oleja, je to ulava v priebehu par minut, odporucam a nedam nan dopustit! :))

    KULAUshop

    Gasty a Andrea majú očividne skills :))) Lenka, už bude asi všetko jasné, či? Ak ťa ešte niečo zaujíma – kľudne sa pýtaj…

    Andrea

    Ahojte ja som to skúšala a áno dá sa a je to super ?

    Gasty

    Da sa pouzivat ako lubrigant a ako olej pri tantrickej masazi.

    lenka

    Ahojte. Tie ľudské zábavky ste ako mysleli? Viete to nejak obšírnejšie popísať??

    Napíšte komentár

    Komentáre sú schvalované