Sušené ovocie - naturálne vs. sírené. Aký je medzi nimi rozdiel a prečo je výhodné ho mať po ruke?

Keď pri nakupovaní rozmýšľame, aký zdravý snack si kúpiť, často siahame po sušenom ovocí. Niekedy to dopadne lepšie a niekedy veľkým sklamaním. Na Slovensku sa predáva v drvivej väčšine sušené ovocie, ktoré je sírené alebo kandizované. Dajú sa nájsť aj autentické naturálne kúsky, ktoré v sebe ukrývajú naozaj “lukratívnu chuť”, ale treba hľadať (a možno už ani nie) :))

Prečo je sušené ovocie sírené?

Siričitany, ako je napríklad oxid siričitý, pomáhajú potravinám udržať si ich farbu a zabraňujú množeniu baktérií. SO2 funguje ako konzervant, dezinfekcia či bielidlo. Takže sušené ovocie vydrží dlhšie a vyzerá “farebnejšie”.

Asi 1% populácie však môže pocítiť vedľajšie účinky. Ak vás po sušenom ovocí rozbolí brucho, môže to byť práve siričitanmi, ktoré celkom dráždia žalúdok. Ľudia, ktorí sú citliví na siričitany by sa mali takému ovociu určite vyhnúť a pozorne čítať etikety.

Prečo je sírené ovocie menej vhodné?

Siričitany môžu spôsobiť alergickú reakciu ktorá sa prejaví vyrážkami na pokožke alebo ťažkým dýchaním. V najhorších prípadoch môže nastať anafylaktický šok.

Medzi ďalšie reakcie na sírené ovocie patrí aj nízky krvný tlak, hnačka alebo začervenaná pokožka. Preto potraviny, ktoré obsahuje siričitany v pomere od 10 milióntin musia mať na obale varovanie, aby sa im citlivý jedinci mohli vyhnúť. Napríklad astmatici, u ktorých je vyššie riziko, že budú siričitany znášať zle. To sa týka ovšem všetkých potravín, kde sa siričitany vyskytujú.

Okrem konzervantov a aditív, spracúvané sušené ovocie často obsahuje aj pridaný cukor či olej, a upozornenie, že ovocie treba pred konzumáciou umyť. Ak chcete niečo pod zub, čo umývať nemusíte a kde je zloženie 100% autentické, siahnite po kvalitnejšom naturálnom ovocí, ktoré je nedosladzované a nesírené. Jeho “osírený príbuzný” už naozaj nemusí byť jedinou voľbou.

Aké je naturálne sušené ovocie?

Natural, nesírené či v niektorých prípadoch aj bio ovocie, ktoré je sušené šetrne na miernom slnku neobsahuje konzervanty, cukor ani olej. Kvôli kvalitnejším a zdravším potravinám budeme musieť trošku priplatiť, ale vaše zdravie a chuťové poháriky sa vám za to určite odvďačia viac než dosť a budete mať istotu, že nekonzumujete nič, čo naozaj nechcete.

Naturálne sušené ovocie je skvelým a bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a ďalších živín v oveľa viac koncentrovanejšej podobe ako čerstvé ovocie, ale v oveľa menšom „obale“, keďže je zbavené vody. K pomeru váhy, sušené ovocie obsahuje cca 3,5 krát toľko vitamínov, minerálov, vlákniny a ostatných živín ako v jeho čerstvej podobe. Vďaka tomu ho môžete papať naozaj aj mesiace, pretože vďaka odparenej vode nepodlieha tak rýchlo skaze.

Papája Red Lady sušená NATURAL

Sušené ovocie obsahuje aj fytonutrienty, čo sú účinné antioxidanty rastlinného pôvodu, ktoré môžu znížiť riziko niektorých ochorení spojených so starnutím. Pre športovcov je sušené ovocie veľmi vyhľadávaným zdrojom energie, ktorý si môžu zobrať naozaj kamkoľvek.

Na prvom mieste medzi živinami v ovocí je draslík, magnézium, mangán či vitamíny skupiny B. Na dopĺňanie železa sú vhodné datle, figy, slivky či marhule. Sušené ovocie v prirodzenej forme je naozaj zdravé a žiadané hlavne v zime, keď nemáme dostatok čerstvého ovocia.

Ak sa vám pozbiehali slinky na tieto chutnučké dobroty, tak od dnes si môžete nechať doručiť prémiové natural sušené ovocie z celého sveta kdekoľvek na Slovensku a v Čechách:

>>> Na sušené ovocieee <<<

Komentáre

2 komentáre

Marek

Zdravíčko Danka, keďže všetky sušené ovocia, ktoré predávame nie sú sírené ani dosladzované, tak to neuvádzame ešte špeciálne v popise. V názve slovko “Natural” definuje tento atribút.

Krásny deň prajem

Marek

Dana

Dobry den, pisete o siricitanoch, ale napr. hned som si prve klikla goji a nikde to nevidim uvedene, ci su sirene alebo nie…

Napíšte komentár

Komentáre sú schvalované